Çağımızın gözde diş tedavilerinden biri olan İmplant, binlerce yıl öncesine dayanan tarihçesinde göremediği ilgiyi son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde neredeyse zirve de yaşıyor diyebiliriz. Peki en iyi örneklerine Nişantaşı Estetik Diş Kliniği uzmanlarının tecrübesi, ve başarısı ile ulaşabileceğiniz diş implantı nedir?
Vücudumuzun ayrılmaz bir bütünü olan ve beslenmemizde ki en önemli araç olan dişlerimiz, gündelik hayatta tükettiğimiz zararlı yiyecek ve içeceklerin etkisi, düzenli ve steril bir bakım uygulayamadığımız için oluşan bakterilerin zararları yüzünden sürekli zedelenmektedir. Diş eti hastalıkları da bunlara eklenince kaybedilen dişler, çürükler, yapılan hatalı tedaviler ile zaten zor bir süreçten geçebiliyoruz. Tüm bunlara bonus olarak bir de dişlerimize uygulanan yanlış kaplama, yapıştırma dişler ile neredeyse hissiyatımızın büyük bir kısmını yitirebiliyoruz. Durum böyle olunca da her an ağzımızdan düşecek gibi gelen dişler kâbusumuz olabiliyor.
İşte diş implantı bizleri bu kargaşadan kurtaran önemli bir tedavi yöntemi. Sorunlu dişlerinizin yerine onlar kadar sağlam ve gerçekçi dişlerin, köklerinin yerine metalden vidalar yerleştirilerek oturtulması işlemidir. Tabii her güzel şey gibi bunun da belirli süreç ve zahmetleri vardır.
İmplant Nasıl ve Kaç Aşamada Yerleştirilir?
Diş yapınız, çene yapınız gibi önemli etkenler hem cerrahi süreci hem de sonrasında ki iyileşme sürecini oldukça etkilemektedir. Bu operasyonu geçirebilmeniz için öncelik ile uygun bir çene yapısına sahip olmanız gerekmektedir. Bu tedavi tek dişe uygulanacağı gibi tüm dişlerinize de uygulanabilir. Bu yüzden ilk aşama da önceliğinizin ne olduğuna hekiminiz ile karar vermeniz gerekir. Ardından hekiminiz diş etinizi, çene kemiğinizi ve diş kökünüzle ilgili komplike bir çalışma yaparak operasyona ne kadar uygun olduğunuza karar verir.Bu çalışma diş röntgeninizden, kullandığınız ilaçlara, tedavi sonrası oluşabilecek komplikasyonlara kadar oldukça geniş ve önemli bir süreçtir. Bundan sonrasında riskler ile ilgili olarak uyarılarınız yapılır. Hem siz hem hekiminiz ve ekibi aynı fikirdeyseniz tedavi süreci başlar.
Hasarlı diş veya dişlerin kökleri alınarak yerine implantlar yerleştirilir. Uygulama anestezi yardımı ile gerçekleştirilir. Bu aşama cerrahi olan ve en önemli aşamadır. Tıpkı gerçek kökler gibi vücudumuza uyum sağlaması ve herhangi bir sıkıntıya yol açmaması gerekir. Yerleştirildikten sonra iyileşme sürecine girer. Bu süreç hastaya göre değişim göstermekte ortalama 60ila 120 gün arası sürmektedir. Özellikle ön dişlerde süren tedavi estetik açıdan sorun yaratabileceğinden bu süreçte hekiminizin uygun gördüğü biçimde geçici dişler kullanabilme olanağınız bulunmaktadır. Her şey yolunda gidip, implantlarınız tam uyum gösterdikten sonra ise ikinci aşama olan yerleştirme işlemine geçilir. Renk ve boyut olarak dişinize benzeyen yapay dişler ağız ölçünüze göre hazırlanarak implantlarınızın üzerine yerleştirilirler.
Riskler Ve Avantajlar
Her cerrahi operasyon gibi bazı yan etkiler görülebilir. İmplantlarınız takıldıktan sonra evinizde dinlenmeniz hem tedavi hem sizin için önemli bir seçenektir. Bir süre yiyip içtiklerinize dikkat etmeniz gerebilir. Sigara gibi zararlı maddeleri tüketmemeniz çok önemlidir. Diş etlerinizde ağrı ve şişme görülebilir. Nadir de olsa zaman zaman yüzde şişkinliğe sebep olabilir. Ağır bir kanama veya devamlılık kazanan bir şişkinlikte hekiminize haber vermeniz gerekir. Ağrı kesiciler ile en aza indirilen ağrılarınız zaten çok geçmeden son bulacaktır. Dikişleriniz düşmezse yine hekiminiz ile kararlaştırdığınız kontrol rutininizde alınabilir. Bunların dışında çok ender bir biçimde vücudunuz implantı kabul etmeyebilir. Böyle durumlarda tekrar gerekli tedavi hekiminiz tarafından uygulanır.
Avantajlarından en önemlisi kesinlikle sağlamlığıdır diyebiliriz. Kendi dişiniz kadar sağlam yapay bir dişe sahip olmuş olursunuz. Tabii onunda en az gerçek dişiniz kadar iyi bir bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Sağlıklı ve düzenli kontrollerle sağladığınız ağız hijyeniniz yeni dişlerinize yabancılık çekmemenize yardımcı olacak, güzel bir gülümseme ile aranızda hiçbir engel kalmayacaktır.
İmplant tedavisini devlet karşılıyor mu?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından implant diş tedavisi ödeniyor mu sorusunun cevabını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde bulmak mümkündür.
Devlet İmplant tedavisini karşılıyor mu sorunuzun cevabı, evet devlet implant tedavisini karşılıyor olacak. Şöyle ki SGK’inde bu açıkça belirtilmiş. SGK tebliğine göre; SGK, diş implantı tedavisini ancak “uygulamasının zorunlu olduğunun diş hekimliği fakültelerinden cerrahi, protez ve periodontoloji anabilim dallarından en az birer öğretim üyesinin katılımlarıyla oluşacak sağlık kurulu ile karara bağlanması” şartı ile ve söz konusu tebliğde belirtilen sınırlı durumlar için karşılamaktadır.
25.03.2010 tarih ve 27532 (mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Kurum ile sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılacak implant diş tedavileri” başlığı altında yer alan “4.5.1. Diş Tedavileri” maddesinin ikinci fıkrasında, “Kemik içi implantların bedelleri ödenmez.
Ancak maksillofasiyal travma, kist ve tümörlere bağlı olarak gelişen, maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybının olduğu vakalarda, alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik vakalarında, konjenital diş eksikliği vakalarında, dudak damak yarığı vb. gibi doğumsal anomalilere bağlı, diş ve ilgili kemik doku defektlerinin olduğu vakalarda hastaların bilinen rutin protetik diş tedavi yöntemleri ile tedavi edilemeyeceğinin, implant uygulamasının zorunlu olduğunun, üniversite diş hekimliği fakültelerinden cerrahi, protez ve periodontoloji anabilim dallarından en az birer öğretim üyesinin katılımlarıyla oluşacak sağlık kurulu ile karara bağlanması, kararı destekleyen radyografik tetkiklerin sağlık kurulu raporu ekinde yer alması ve kaç adet implant uygulanacağının belirtilmesi şartıyla her bir çene için en fazla 4 adet SUT eki EK-7 Listesinde yer alan ‘kemik içi implant uygulaması’ işlem bedeli ile her implant için 90 (doksan) TL faturalandırılabilir kanunları sayılı olarak geçmektedir. Söz konusu tebliğ hükmünden de anlaşıldığı gibi SSK, implant diş tedavisini ancak belli şartlarda karşılamaktadır.
Yukarıda anlatılan özel şartlar dışında yani normal şartlarda diş implantı masraflarının SGK tarafından karşılanmadığını söyleyebiliriz. Bu makale ile diş implantını SGK karşılıyor mu, devlet implant masraflarını ödüyor mu, SSK implant ücretini karşılıyor mu cevaplarını bulabilirsiniz. Diş hekimliği hizmetleri konusunda SGK’nın özel sektör ile anlaşmak konusunda bir düzenlemesi olmadığından, özel sektörde yer alan hiç bir diş kliniği ya da poliklinik gibi bizimde Emekli Sandığı, SSK, Yeşil Kart, Bağkur ve diğer devlete bağlı sosyal güvenlik kurumları (SGK) muadillerine yönelik bir anlaşma yapmamız ne yazık ki mümkün olamamaktadır.
Bunun dışında, şu an için SGK’lı hastalarımızın özelden hizmet alabilmesi, tedavilerinin devlet kurumlarında yapılamadığı durumlarda özel sektöre sevk edilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu şekilde sevk alan hastalar tedavilerini dışarıda istediği yerde yaptırabilir.
İmplant Fiyatları (2018)
Oldukça pahalı bir tedavi olan İmplant bu yönden düşündürücü bir seçenek. Hekim ücretleri, implantın markasının tecrübesi ve klinik giderlerine göre değişim gösterebilir. Nişantaşı Estetik Diş Kliniği, uzman kadrosu ve sizin için en uygun fiyat seçenekleri ile vereceğiniz bu önemli kararda yanınızda.
Gerçek dişlerinizin rahatını mı özlediniz? Hiçbir kaplama size sağlamlık konusunda güven vermiyor mu?
İmplant ile tüm bu sorunları aşabilir, bu zorlu süreçte Nişantaşı Estetik Diş Kliniği ile yola 1-0 önde başlayabilirsiniz.