Günlük hayatta yediğimiz ve içtiğimiz her şey ağzımızı ve dişimizi etkiler. Bakteriler çoğalır, azalır ve diş rengini etkiler. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Özellikle gıda boyalı ürünler, sigara, kahve, çay ve kozmetik ürünleri diş rengini etkileyen ve önemli ölçüde değiştiren ürünlerdir. Bu durum arttıkça bazen diş macunları beyazlatma için yeterli olmayabilir. Böyle zamanlarda diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Kişinin kendi isteği ve dişçinin de muayenesi sonucu sağlıklı bir diş beyazlatma yöntemi mümkündür. Eğer kişi yediklerine ve içtiklerine dikkat ederse diş beyazlatma oldukça uzun süre etkili olabilmektedir.
Doğru hastada doğru beyazlatma ürünü seçildiğinde diş beyazlatma tedavisinin hiçbir zararı yoktur. Diş beyazlatma tedavisi sonucu yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren araştırma yoktur. Diş beyazlatma esnasında ve sonrasında bir hassasiyet oluşabilir ancak bu hassasiyet geçicidir. Diş renginin değiştirilmesindeki en konservatif yöntem diş beyazlatmadır. Diş beyazlatmanın alternatifi porselen, kompozit laminalar veya porselen kaplamalardır.
Plazma Teknolojisi İle Diş Beyazlatma
Muayenehane ortamında, diş doktorunuzun kontrolünde yapılan ağartma işlemine office bleaching denir. Son yillarda plazma arc teknolojisi kullanilmaya baslanmistir. Bu yöntemde şeffaf ağartma jeli dişlerin ön yüzeyine sürülür ve yoğun ışık kaynağıyla ağartma jeli içindeki kristaller aktif hale getirilir. Şeffaf kristal jel ışık enerjisini absorbe eder ve dişin minesine penetre olur.Böylece ağartma işlemi başlamış olur. Office bleaching de kullanılan ağartma jeli “hidrojen peroksit”içerir. Office bleaching de hidrojen peroksidi hızlı bir şekilde aktive etmek için ışık kaynağına ihtiyaç vardır.
Diş Beyazlatma Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İlk randevuya geldiğinizde klinik ve gerekirse radyolojik muayeneniz yapılır. Beyazlatma işleminden önce özellikle diş etlerinizin sağlıklı olması gereklidir. Diş etleriniz sağlıklı değilse gerekli tedavisi yapılır, diş eti iltihabi ve diş taşları temizlenir. Daha sonra polisaj denilen işlemle diş yüzeyleri temizlenir. Biraz bekledikten sonra diş etlerine beyazlatıcı maddenin gelmemesi için diş eti koruyucu sürülür. Sonra %35 lik peroksit jeli dişlere tek tek sürülür. Her bir dişe 3 er saniye “Plazma Arc Light” la ışık verip ortalama 7 kez ışık kaynağı her bir dişe uygulanır.
- Dişlerim ne kadar beyazlar?
Dişlerinizin ne kadar beyazlayacağı aslında değişkenlik gösterir.Yalnızca 2 ya da 3 renk tonu açılması gülüşünüzde çarpıcı bir değişiklik yaratır. Diş renginin ne kadar açıldığının standart bir sistemi yoktur. Genelde Vita’nın renk skalası dikkate alınır.
Vita skalası basitçe 4 temel renge ayrılır:
A- Kırmızımsı kahverengi
B- Kırmızımsı sarı
C- Gri
D- Kırmızımsı gri
A renginin 5 adet alt tonu vardır.B,C ve D rengi 4 adet alt tonlara ayrılır.
Doğal dişlerinizin her biri farkı renk tonundadır. Köpek dişleriniz hepsinden daha koyu tondadır. Ön grup kesici dişleriniz daha açık,azı dişleriniz ise köpek dişi ile kesici dişleri arasında bir renktedir. Bleachingde amaç kişisel doğal beyazlığı yakalamaktır.Kullanılan bleaching maddeleri tanıtılırken 8-10 ton arasında dişlerinizin renginin açıldığı söylenir.Aslında bu 2-4 ana ton açılması anlamına gelir.
Dişlerinizin yapısı ,şu andaki rengi, uygulama tekniği beyazlatma sonucunu etkiler. Günümüzde mükemmel sonuçlar alınabilecek teknikler gelişmiştir. Herkesin diş yapısı ve rengi farklı olduğu için tek tip bir beyazlatma sonucu elde edilmez.
- Beyazlatma hangi durumlarda yapılmaz?
Ağız hijyeni kötü olan bireylerde. Öncelikle ağız hijyeni iyileştirilmelidir. Dişlerinizde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar var ise ağartma işlemine yanıt vermezler.